WhatsApp for Busienss_ ilustracija

WhatsApp Business: Kako ga otvoriti i zašto ga koristiti?

Tko nije na chatu, spor je! Svidjelo nam se to ili ne, aplikacija za razmjenu brzih poruka WhatsApp je postala platforma na koju se preselio značajan dio brzopoteznih, ali i ozbiljnijih poslovnih dogovora. Konkurentni Signal je pokušao srušiti tu dominaciju naglašavajući “privatnost poruka”, ali nakon početne bure i seobe korisnika na tu platformu, život na WhatsApp-u se vratio u svoju kolotečinu. Facebook je prepoznao sve veću “ovisnost” svojih korisnika, pa je izbacio poslovnu verziju WhatsApp Business, koja polako dolazi do svijesti poslovnih korisnika.

I ruku na srce, ozbiljnije je da komunicirate kao brand.

Zašto koristiti WhatsApp Business?

WhatsApp Business je besplatna aplikacija za preuzimanje i usmjerena je na vlasnike malih tvrtki. Ova popularna aplikacija olakšava tvrtkama povezivanje s klijentima, isticanje proizvoda i usluga te slanje odgovara na pitanja korisnika tijekom procesa kupnje.

Poslodavci mogu izraditi katalog proizvoda/usluga te koristiti posebne alate za automatiziranje, sortiranje i brzo odgovaranje na poruke.

WhatsApp također može pomoći srednjim i velikim tvrtkama, u smislu nadogradnje korisničke podrške i slanju važnih obavijesti.

Prednosti otvaranja aplikacije:

  • poslovni profil (naziv, adresa, kontakti i opis djelatnosti)
  • brzi odgovori (spremanje i ponovno korištenje poruka na najčešća pitanja klijenata)
  • oznake kategorija (označavanje kontakata i poruka radi lakše pretrage)
  • automatske poruke (kreiranje pozdravnih i poruka u slučaju odsutnosti)

Step by step: Kako preuzeti, instalirati i namjestiti WhatsApp Business i koristiti ga za posao?

Bilo da imate Android ili iPhone, prvi korak je otići u trgovinu (ovdje je primjer za Android). Otvaranjem Google Play trgovine, u tražilici upišite WhatsApp Business i klikom na Otvori.

Google Play Store_ kupnja aplikacije

Klikom na zeleni gumb “Otvori započinje instalacija aplikacije na vaš uređaj. Ako ste već korisnik WhatsApp aplikacije za razmjenu brzih poruka, što je velika vjerojatnost, onda će sljedeći koraci izgledati ovako:

WhatsApp Business_Uvjeti pružanja usluge

Opet vas čeka zeleni gumb s porukom Prihvaćam, Nastavak. Prije klika, petpostavka je da ste pročitali Uvjete korištenja ove aplikacije. Možete napraviti što i većina pa kliknuti na Prihvaćam, Nastavak.

WhatsApp Business_ sučelje za odabir mobilnog broja

Ako ste, kao i mi, već koristiti poslovni mobilni uređaj za komuniciranje s klijentima, aplikacija želi znati hoće li povući i “vašu prošlost” te koji ćete mobilni broj koristiti u poslovne svrhe.

Kada ste dopustili WhatsApp aplikaciji pristup u sve vaše zapise, otvara se sučelje za izradu poslovnog profila. Slijedite korake i upišite naziv firme, adresu, kategoriju i opis poslovanja…

I ne zaboravite staviti profilnu fotografiju sa svojim logom ili nekim odgovarajućim vizualom.

Kako izraditi katalog usluga i proizvoda?

Nakon što ste popunili sve tražene podatke u poslovni profil, izradite i katalog proizvoda i usluga na WhatsApp Business aplikaciji.

Poslovni alati na WhatsApp Business aplikaciji s kojima tvrtke mogu organizirati poruke i jednostavnije komunicirati sa svojim korisnicima/kupcima.

Odvojite sat vremena za detaljno popunjavanje profila kataloga proizvoda i usluga, te kreiranje pozdravne poruke, kao i poruke u slučaju kada ste odsutni. Preporuka je da pripremite i Brze odgovore na najčešća pitanja vaših kupaca, te dodate oznake na poruke (novi kupac, stari kupac, čeka plaćanje..)

Poslovni profil na aplikaciji

I svakako razmislite o tomu da službeni chat na vašim društvenim mrežama Facebook i Instagram bude WhatsApp Business, čime ćete sebi olakšati upravljanje porukama.

Kako dodati WhatsApp na Facebook i Instagram

Sve ovo napravite još danas. Zašto? Zato što je WhatsApp najpopularnije mjesto za chat komunikaciju.

Slijedite korake i brzo i jednostavno instalirajte, namjestite i koristite WhatsApp Business. Sretno! 🙂

Želiš biti vidljiv na internetu i online prodati svoje proizvode/usluge? Imamo plan! Nazovi!
Ako želite povremeno dobiti još poneki savjet ili informaciju od nas, slobodno se upišite u naš newsletter. Nećemo gnjaviti – ako prekršimo ovo obećanje – uvijek se možete odjaviti.

Svaki dan nešto naučimo.
I to rado podijelimo.

#digitalnimarketing