Kako dobro izgledati na Skype ili Zoomu?

Možete reći da vas nije briga kako izgledate na web kameri, pogotovo ako je riječ o video sastanku s kolegama. Međutim, nikomu nije svejedno vidjeti sebe s raščupanom kosom, krmeljavim očima i bljedunjavim licem, kao u čovječje ribice. 

Nitko ne očekuje da ćete biti u bijeloj košulji, odijelu i kravati u kući, ali čista i uredna majica ili košulja, počešljana kosa, pa čak i minumum kozmetike na licu je dobrodošao. Sugovornici vas očekuju za radnim stolom, umjesto da se javljate s kauča ili, još gore, iz kreveta.

Što utječe na dobar dojam sastanka od kuće?  

Zajedno s našim IT partnerom Think Smart donosimo  savjete kako profesionalno izgledati na video sastanku od kuće uz minimalno ulaganje. 

Prvi uvjet je tehnika!

Krenimo od web kamere.

Bez web kamere nema ni online sastanka. Većina  ima ugrađene kamere i mikrofone u svojim računalima, a što se tiče kvalitete videa –  dosta ovisi i o samoj aplikaciji preko koje razgovarate. Video konferenciju možete održati i preko smart telefona, ali ako već radite od kuće,  pretpostavka je da imate računalo i da ćete tijekom sastanka dijeliti radne dokumente ili projekte… 

E, sad kako to da oni youtuberi dobro izgledaju na web kameri, a mi ostali smrtnici kao da nas je poplava izbacila? Da bi koliko- toliko poboljšali sliku i zvuk, potrebno je uložiti koju kunu u vanjsku kameru na računalu

Što to cjenovno znači?Primjera radi, osnovni Logitech model može se kupiti za 200-tinjak kuna, ali kvaliteta takve kamere je manje-više slična onoj kakva je već ugrađena u laptop tako da nema velike koristi od te kupnje. Kupnja osnovnog modela Logitech kamere  ima smisla, ako imate stariji model laptopa. Odaberete li Brio 4K modelom web kamere (do 2.000 kuna), dobit ćete vrh te klase, ali promislite koliko često ćete je koristiti. Možda vam je sasvim dovoljan i model od cca 900 kn.

Jesu li slušalice bitne?

Slušalice su puno bolja opcija za slušanje sastanka, nego zvučnici (pogotovo oni ugrađeni u laptop), tako da svakako sugeriramo njihovo korištenje. Savjet? Kvaliteta zvuka za sastanke nije toliko bitna, kao u slučaju kada slušate glazbu.  Pripazite samo na dužinu sastanka. Ako traju dugo, onda savjetujemo da birate prekoušne (over-ear) slušalice, jer ne stišću uho i lakše su za nošenje. U ostalim slučajevima je svejedno – bilo da koristite one koje idu u uho (in-ear) ili one koje idu na glavu (on-ear i over-ear), te jesu li bluetooth ili žične.

Mikrofoni su posebna priča.

Preporuka je izbjegavati ugradbene mikrofone u laptope i kamere. Puno bolja opcija je kada koristite vanjske mikrofone, jer samo tako nećete zvučati kao posljednji zaposlenik u sobi s eho efektom.   

U računalnim dućanima možete pronaći mikrofone koji idu sa slušalicama za glavu (za gejmere) što je dobra kupnja. Cijene su od 50-ak kuna, pa do nekoliko tisuća kuna. Ne pretjerujete ni sa slušalicama s mikrofonom – npr. HyperX Cloud Stinger dođu malo više od 400 kuna, a spadaju u sam vrh ponude. 

Ako ne želite imati slušalice sa mikrofonom – možete dodatno instalirati mikrofon. USB mikrofon je dobra i kvalitetna opcija (gornja kvaliteta neka bude Kingstone HYperX QuadCast), ili možete odabrati mikrofon kojeg ćete spojiti onim malim (3.5’’) priključkom (nemojte pretjerati s kvalitetom, jer iste koriste i studijski glazbenici, a vama treba isključivo za govor).

Slušalice i mikrofoni mogu biti na žicu ili bežični – pri čemu su bežične verzije skuplje. Ove na žicu imaju dovoljno dug kabel, a kako za vrijeme video sastanka sjedite ispred računala, ni to nije kraj svijeta. 

Treba li mi dodatno svjetlo i kako osvjetliti radni stol?

Ako ste nabavili kvalitetniju kameru i mikrofon, riješili ste veći dio problema, a dobro osvjetljenje možete riješiti i s kućnim lampama.  Rješenje je bijelo svjetlo, led lampa s regulatorom svjetline.

Kako namjestiti svjetlo s kojim ćete eliminirati podočnjake i mrlje po licu? 

Donja shema najbolje pokazuje raspored svjetla:

Ukratko, svjetlo ne smije biti direktno upereno u vas,  postavite ga iznad razine očiju, a pozadinsko svjetlo neka vas osvijetli iza glave i ramena. 

Testirajte, mijenjajte poziciju sve dok ne budete zadovoljni kako izgledate na kameri.

Koji program odabrati za video konferenciju?

Postoji puno programa za video pozive na tržištu. Donosimo popis najčešće korištenih:

Google Hangout ili Meet now

Sastavni je dio Google-ovog paketa uredskih alata. Integriran je u svim Android mobitelima. Ako ste Google korisnik, možete kliknuti na link Join or start a meeting, a ako niste možete se samo uključiti u nečiji sastanak. Da biste bili Google korisnik trebate imati registriran ili @gmail.com račun ili vlastitu domenu i zakupljenu uslugu G-Suite. Jednostavan i bez dodatne naplate. 

Microsoft Skype

Najpoznatiji i najdugovječniji alat za video kolaboraciju i komunikaciju je Skype. Od 2011. godine su u vlasništvu Microsofta koji na njemu bazira svoju video, chat, voice i conference tehnologiju. Besplatan, široko dostupan i jednostavan za korištenje.

Cisco Webex

Cisco je jedan od najpriznatijih tehnoloških kompanija na svijetu, posebno poznat u mrežama i telekomunikacijama. Upravo oni su lideri u konferencijskim rješenjima (kompletne sale opremaju sustavima za sastanke). Njihovo jednostavno software rješenje nazivaju Webex i besplatna verzija je izrazito napredna  (100 korisnika u svakom sastanku, trajanje koliko želite, čak i 1 GB besplatnog mjesta za pohranu on-line). Plaćene opcije kreću od 12.85 eura mjesečno.

Zoom

Zoom je, zasigurno, jedan od trenutno najpopularnijih i najboljih on-line konferencijskih alata na tržištu. U besplatnoj verziji ograničava korištenje grupnog sastanka što znači, tri (3) i više korisnika, na 40 minuta (za vrijeme krizei ta se opcija ukida).  Prevedeno, 1 na 1 sastanci nemaju ograničenja. Maksimalan broj korisnika u besplatnoj verziji je 100. Plaćena verzija kreće od 15 eura/mjesečno.

Poželite li saznati više o ovim alatima, pročitajte blog našeg IT partnera na Korona se ne prenosi online ili kako raditi od kuće.

Koji god od navedenih alata za video sastanke odabrali, testirajte ih na ukućanima ili prijateljima kako vas kolege ne bi previše čekale dok ne uključite zvuk ili sliku. Ili da ispadnete smiješni krumpir.

Kako urediti mjesto za video konferencije?

Pozicija kamere

Prvo i osnovno pravilo: gledajte u kameru.

Ljudi se često zaborave pa gledaju negdje dolje po ekranu, što ne izgleda baš dobro, pogotovo ako držite monolog, a sve oči s druge strane su uprte baš u vas.

Namjestite kameru u visini očiju. Ako imate desktop računalo, pokušajte namjestiti ekran pomoću nosača u visini svojih očiju, a ako imate laptop, stavite jedan ili dva registratora ispod laptopa sve dok web kamera na bude u ravnini vaših očiju.

Radni stol s računalom

Kada je u pitanju rad od kuće, većina nas nema puno slobodnog mjesta za radni stol s računalom.  Bolje je i najuži radni stol, nego nikakav. Trebate se pobrinuti i da nađete miran kutak stanu ili u sobi, ali vodite računa da sjedite tako da je danje svjetlo ispred vas, nikako iza leđa.    

Pripazite i na zvučne upadice. Pokušajte biti sami u prostoriji tijekom video poziva. U ovoj situaciji može biti simpatično da vam se dijete jednom obrati, ali ako stalno upada i prekida sastanak, to nikako nije prizor koji oduševljava.

Pozadina za video poziv

Izbjegavajte neuredne i kaotične pozadine. Bijeli zid također zna biti monoton, pa je nekako najbolji izbor uredna polica s knjigama i zelena biljka. Na web kameri imate i opciju zamagljivanja pozadine. Svakako je iskoristite.

Izgled i odjeća

Kada zakazujete video konferenciju, pokušajte se na vrijeme ustati, doručkovati i obaviti jutarnju higijenu. Obucite udobnu i urednu odjeću. Počešljajte se, a da bi izbjegli onaj “isprani” izgled, pomoći će malo pudera u kamenu. Ženama će dobro doći i dva poteza maskarom i blaga šminka za usne. Bez pretjerivanja, ali testirajte i vidjet ćete razliku.  

A kako ovi savjeti izgledaju u stvarnosti, pogledajte u videu Kako dobro izgledati tijekom Skype Intervjua_ Tips & Training 

Pozadina za video poziv

Za kraj, ali ne i manje važno: pripremite se za sastanak, pogotovo ako ga vodite. U kafiću ili u sali za sastanke chitchat može trajati više  od 15 minuta, ali na video konferenciji počnete se osjećati malo glupavo i uhvatite sebe kako uzalud trošite vrijeme. Napravite listu s 3-4 teme i po njima napomene, pokušajte održati sastanak u 45 minuta, maksimalno sat vremena.  Ostavite posljednjih 10-tak minuta za pitanja i na kraju ne zaboravite ponoviti zaključke sastanka.

I za  kraj

Zatrebate li pomoć oko video sastanka ili želite s nama podijeliti kako ste vi organizirali svoj rad od kuće,  javite se. 

Znate gdje smo. 
#ostanidoma

Želiš biti vidljiv na internetu i online prodati svoje proizvode/usluge? Imamo plan! Nazovi!
Ako želite povremeno dobiti još poneki savjet ili informaciju od nas, slobodno se upišite u naš newsletter. Nećemo gnjaviti – ako prekršimo ovo obećanje – uvijek se možete odjaviti.

Svaki dan nešto naučimo.
I to rado podijelimo.

#digitalnimarketing