Hakerski napadi na Rusiju

Ukrajina mobilizira IT armiju za kibernetički rat s Rusijom

Žestoka opsada Kijeva i Harkiva nisu jedine bitke koje se vode u Ukrajini. Zračnim, pomorskim i kopnenim snagama, pridružile su se brojne cyber snage u online prostoru, koje su zadužene za kibernetičke napade i bitke informacijama na društvenim mrežama. 

Potpredsjednik Ukrajine i ministar digitalne transformacije  Mykhailo Fedorov  je javno, putem Twittera, pozvao računalne stručnjake da se uključe u kibernetički rat. Pri tome je i locirao popis ciljeva u Rusiji- web stranice velikih ruskih tvrtki i državnih organizacija, među kojima su bili energetski div Gazprom, drugi po veličini ruski proizvođač nafte Lukoil, tri banke i nekoliko vladinih web-stranica.

 “Bit će zadataka za sve. Nastavljamo se boriti na cyber fronti. Prvi zadatak je na kanalu za digitalne stručnjake“, – obećao je Fedorov cyber ratnicima.

MYkhailo Fedorow-Twitter

Hakeri mogu dobiti rat?

Koliko su računalni stručnjaci ključni u ratovanju 21. stoljeća (što nismo očekivali), osvijestili smo kada se internet skupina hakera iz cijelog svijeta, poznatija kao Anonymous uključila u napade na Rusiju. Uskoro su im se pridružili i Cyber Partisans. 

Ove dvije skupine su preuzele odgovornost za kibernetičke napade na ruske banke, državnu televizijsku kuću RT i bjelorusku željezničku mrežu koja se navodno koristila za premještanje vojnika iz Rusije u Ukrajinu. 

Anonymous TV

I Rusija svoje hakere za utrku ima – oni su čak i prije invazije, krenuli s hakiranjem ukrajinskog ministarstva obrane te Privatbank i Oshadbank pa se može reći da je rat u Ukrajini počeo s invazijom u cyber prostoru Ukrajine.

Naime, samo nekoliko sati prije nego što su ruske snage počele napadati Ukrajinu, istraživači kibernetičke sigurnosti pronašli su hakerski alat za brisanje podataka na stotinama računala u ukrajinskoj vladi i financijskim organizacijama. 

Bijela kuća okrivila je rusku vojnu obavještajnu agenciju GRU za odvojeni cyber napad na ukrajinsku vladu 15. veljače koji je privremeno isključio web stranice.

Rusija je odbacila optužbe.

Političari traže donacije preko Twittera

Twitter je postao najpoplarnija mreža preko koje visoki dužnosnici i javne osobe komuniciraju, ali i traže pomoć, kao što je ukrajinski Fedorov pozvao Elon Muska da aktivira Starlink iznad Ukrajine.

Dok vi pokušavate kolonizirati Mars, Rusija pokušava zaposjesti Ukrajinu! Dok vaše rakete uspješno slijeću iz svemira, ruske rakete napadaju ukrajinske civile! Pozivamo vas da pošaljete Ukrajini stanice Starlink”, napisao je u subotu ujutro ukrajinski dužnosnik zadužen za digitalni sektor.

Usluga Starlink je sada u funkciji. Drugi terminali su na putu”, objavio je u poruci na Twitteru vlasnik Tesle i svemirske agencije SpaceX-a.

Facebook i Google ratuju s Rusijom

Osim Twittera koji je to prvi napravio, i Facebook  i Google pridružili su se pokretu otpora, tako što su ograničili mogućnost oglašavanja ruskim tvrtkama i medijima u online svijetu.

Nadalje, Twitter i Facebook su omogućili ukrajinskim korisnicima jednostavno i žurno zatvaranje ili skrivanje računa na tim društvenim mrežama, s konačnim ciljem spriječavanja njihovog hakiranja i zlouporabe kroz širenje lažnih vijesti, ali i zaštite njihova identiteta.

Google je, čak, onemogućio “traffic” opciju u Google Maps za područje Ukrajine. Osnovni cilj ove blokade  je zaštita stanovništva, posebice u slučajevima većih okupljanja ili čekanja u redovima ispred trgovina i restorana. Prometne informacije za izbjegavanje zagušenja na prometnicama su i dalje dostupne.

Korisnici prozivaju i ostale mreže – Youtube, Viber itd da se “blokiraju” Ruse.

Fake news

Sve prisutnija je i pojava lažnih vijesti sa svrhom manipuliranja i zbunjivanja ukrajinskog stanovništva te njihovog demoraliziranja, dok se u Rusiji pojačava kampanja medija naklonjenih ruskoj vladi i time uskraćuje dostupnost objektivnih informacija.

Facebook je čak osigurao posebne timove i mjere radi sprječavanja širenja lažnih vijesti i osnovao poseban operativni centar koji ima zadaću pratiti sva zbivanja u Ukrajini.

Marketinški stručnjaci pokreću kampanje protiv Rusije

Marketing stručnjak Jakub Horak iz Češke pokrenuo je Facebook akciju i pozvao korisnike da preko Google Mapsa “komuniciraju” s restoranima i hotelima u Moskvi: 

“… Otvorite Google Maps, pronađite bilo koji restoran, pub ili hotel u Moskvi i napišite im u recenziji: Molim vas, zaustavite invaziju na Ukrajinu, Rusija već ima 5000 mrtvih vojnika, a u Harkovu i Kijevu djeca umiru nakon što su pucali u stambene kuće. Nemojte dopustiti da Rusija postane simbol zla za cijeli svijet. Zaustavite agresiju.”

Jakub Horak

Cyber rat protiv kriminalaca i moćnika

Osim Rusima, sve izglednije je kako je cyber rat objavljen, doduše koji dan prije invazije na Ukrajinu, i imovinskim moćnicima svijeta, pa je ovih dana evidentirano kako cure informacije i iz Credit Suisse, globalno vodeće kompanije koja čuva podatke o tajnim vlasnicima računa s oko 100 milijardi CHF.

Među 30.000 vlasnika računa iz cijelog svijeta se, prema pisanju medija, nalaze i pojedinci involvirani u kriminal, distribuciju narkotika, pranje novaca, korupciju i ostale ozbiljne kriminalne radnje. Najznačajniji broj klijenata konkretne financijske institucije, od 1.000 do više od 2.000, dolazi iz Venezuele, Egipta, Ukrajine i Tajlanda.

Ovaj incident može predstavljati i početak tektonskih promjena u propitkivanju održivosti tzv. financijske privatnosti u švicarskim bankama, s obzirom da se, temeljem rezultata ovog curenja, pokazuje o kome se od vlasnika ovdje zapravo radi i da takav vid privatnosti štiti kriminalce.

Prevaranti koriste rat u Ukrajini

Kibernetički napadi temeljito su transformirali oružane sukobe u hibridno ratovanje. Štoviše, sadržaji povezani sa situacijom u Ukrajini mogu poslužiti kao mamac za phishing kampanje, širenje lažnih vijesti ili se iskoristiti za druge vrste prijevara korisnika.

Europski timovi za kibernetičku sigurnost (CSIRT) već nekoliko tjedana prate napade na mreže i sustave u Ukrajini. To uključuje sprečavanje i onemogućavanje DDoS napada, napade zlonamjernim kodom, postavljanje lažnih web stranica ukrajinske vlade i širenje lažnih vijesti (kao što su vijesti o kvaru bankomata ili mobilnih mreža u Ukrajini).

S jačanjem hakerskih aktivnosti na tlu Ukrajine i Rusije, sad moramo biti spremni i na pojavu niza poziva za doniranjem sredstava za Ukrajinu, od kojih će dio, zasigurno biti, prijevare. Zato, oprezno ovih dana s otvaranjem poruka i linkova.

Je li online Hrvatska sigurna?

U Hrvatskoj trenutno, prema riječima odgovornih, nema aktivnosti koje su izravno povezane s napadima u Ukrajini.

CERT.hr je u stalnoj komunikaciji i pripravnosti uz daljnje praćenje razvoja situacije u Ukrajini i utjecaja na nacionalne sustave i mreže. 

Po potrebi ćemo o odgovarajućim mjerama obavijestiti operatore ključnih usluga i davatelje digitalnih usluga (prema Zakonu o kibernetičkoj sigurnosti NN 64/2018), druge potencijalno ugrožene subjekte i širu javnost.Građane pozivamo na dodatan oprez i dodatnu pažnju prilikom otvaranja poveznica, privitaka i sličnog sadržaja koji im mogu doći putem e-pošte ili im se pojaviti prilikom pretraživanja interneta jer ih može odvesti na stranice koje sadrže lažne vijesti ili omoguće preuzimanje zlonamjernog sadržaja.” 

Hoćemo li biti online i u stvarnosti sigurni, ostaje nam pratiti političku i kibernetičku situaciju ne samo u Rusiji i Ukrajini već u cijelom svijetu, ali i nadati se kako će zdravi razum i želja za mirom prevladati u ovom sveopćem ludilu.

Ostanite povezani.

Želiš biti vidljiv na internetu i online prodati svoje proizvode/usluge? Imamo plan! Nazovi!
Ako želite povremeno dobiti još poneki savjet ili informaciju od nas, slobodno se upišite u naš newsletter. Nećemo gnjaviti – ako prekršimo ovo obećanje – uvijek se možete odjaviti.

Svaki dan nešto naučimo.
I to rado podijelimo.

#digitalnimarketing